13 Kasım 2014 Perşembe

Harvey (1950)

Komedi-Dram türündeki 1950 yapımı “Harvey”, James Stewart’ın filmografisinde en bilinen yapımlardan bir tanesi olmamasına rağmen, aktörün en iyi performanslarından birini gösterdiği yapımlardan bir tanesidir. Ertesi yıl Oscar ödülleri dağıtıldığında, Stewart “Harvey”de canlandırdığı “Elwood P. Dowd” karakteriyle en iyi oyuncu ödülüne aday gösterilmiş ki bu muhteşem aktör akademi ödülüne beş kez aday olmuş fakat sadece birinde (The Philadelphia Story, 1941) kazanabilmiştir.
Elwood P. Dowd, annesi öldükten sonra yanına taşınan ablası Veta ve yeğeni Myrtle ile yaşayan kendi halinde, son derece uyumlu ve insanlara karşı fazlası ile nazik bir adam; ablası ve yeğenine göre ise tek kusuru: sadece kendisinin görüp konuştuğu 2 ila 2.5 metre boylarında dev bir tavşan olan yakın dostu Harvey!
Elwood onu insanlarla tanıştırmaya hayli istekli ve her ikisi de sürekli beraber gidip martini içtikleri Charlie’nin Yeri isimli bir barın müdavimi.
Film tiyatrovari üslubu kullanan bir salon komedisi tarzında. Oyunculuklar dönemin klişeleri dışında büyük tat veriyor.
Filmde komediyi tavan yaptıran sahne, Veta’nın kardeşi Elwood’u bir tımarhaneye kapatma girişimindeki başarısızlığı üzerine kurgulanmış. Derdini iyi ifade edemeyen Veta, Elwood’un yerine kendisini tımarhaneye kapatılmış olarak buluyor. Sonrasında ise görevli Asistan Doktor birazda dava edilme endişesiyle, önce yaka-paça yukarıya götürülüp daha sonra apar-topar aşağıya indirilen Elwood’a, bir yanlışlık olduğu açıklamasını yapmaya çalışıyor. O ise nezaketinden hiç ödün vermeden, çevresindeki insanlara övgü yağdırıp en yakın dostu Harvey’i tanıştırma derdinde…
James Stewart’ın filmin genelinde gösterdiği pandomim ve mimik oyunculuğu bu sahnede gerçekten çok eğlendiriyor. Harvey’e hitaben yaptığı her mimik veya jesti aralara o kadar güzel ve isabetli sıkıştırıyor ki, bunları doktor ve yanındaki hemşire ya görmüyor ya da anlamıyorlar. Artık mahcubiyetlerinin büyüklüğü gözlerini mi bağlıyor bilinmez ama bir yanlış anlaşılmanın kurbanı sandıkları Elwood P. Dowd’a açıklama yapma telaşındayken, aslında kendilerini bir yanlış anlamanın kurbanı pozisyonuna soktuklarını fark etmiyorlar.
Dönemine göre bir hayli enteresan ve çoğu sahnesinde gülümseten bir film “Harvey”. Stewart'ın bu projede oldukça eğlenmesi ve bu sebeple rolünü zevkle icra etmesi, her sahnede ortaya koyduğu itinalı oyunculukla kendisini daha da belirgin bir hale getiriyor.  
James Stewart’ın bu filmden 22 yıl sonra tam 64 yaşında iken bir televizyon filmi yapımı için tekrar Elwood P. Dowd karakterini canlandırdığını da kısa bir not olarak ekleyeyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder